BIJ STAN BESSEMS BRUIDSFOTOGRAFIE KUN JE JEZELF ZIJN

‘Als iemand in de bruidstaart zou vallen, zou ik daar wel een foto van maken’

Een moeder die het lint door een korset rijgt, een vader die de stropdas van zijn zoon strikt, een bruidegom die tranen in zijn ogen krijgt wanneer zijn bruid de trap afloopt. Die bijzondere en intieme momenten, dat is waar bruidsfotograaf Stan Bessems voor staat. Onzichtbaar, maar nieuwsgierig. Stan: ,,Creativiteit en spontaniteit, dat vind ik het belangrijkst.”

Het persoonlijke karakter dat huwelijken hebben, haalde Stan over om zich te specialiseren in deze tak van fotografie. Hij volgde cursussen en leerde van collega’s. Alles om ‘de mooiste dag van je leven’ zo goed mogelijk vast te leggen. En de reacties liegen er niet om. ,,Een goochelaar met licht.” ,,Een relaxte, professionele fotograaf.” ,,Wij hadden ons van te voren niet kunnen bedenken dat de foto’s zo mooi zouden worden.”

ONZICHTBAAR

De Limburgse bruidsfotograaf is het liefst de hele dag aanwezig: van de eerste krulspeld, tot het laatste biertje. Hierdoor kan hij mensen het beste vastleggen, zonder iets aan de situatie te veranderen. ,,Ik wil graag dichtbij zijn, zonder dat mensen het door hebben, zodat ik de meest bijzondere momenten vast kan leggen. Ik hoor wel vaker dat mensen helemaal niet wisten dat ik in de ruimte was. Totdat ze de foto zagen.”

,,Ik wil dat mensen zichzelf kunnen zijn en dat dat ook zo op beeld komt”, legt Stan uit. Door een ongedwongen sfeer te creëren en zich op de achtergrond te begeven, probeert hij dit voor elkaar te krijgen. De intieme, romantische momenten vangen, zonder er iets aan te veranderen. ,,Maar ook als er iemand in de bruidstaart zou vallen, zou ik daar natuurlijk wel een foto van maken”, grinnikt hij. ,,Dat hoort ook bij de spontane sfeer van een huwelijk.”

DROOMBRUILOFT

Hoewel Stan zich in elke bruiloft kan inleven, heeft hij wel dromen. ,,Ik zou ontzettend graag een bruiloft fotograferen in het verre noorden”, vertelt hij. ,,De hele familie die met dekens en warme chocomel om een kampvuur heen zit, zo zie ik dat voor me. En een shoot met het Noorderlicht op de achtergrond, natuurlijk. Lachend: ,,Dus als iemand in IJsland gaat trouwen of zo, ik houd me aanbevolen.”


WAT ZEGGEN ANDERE BRUIDSPAREN OVER MIJ?

LEES REVIEWS !